Άρθρα

Πως επιλέγουμε τον κατάλληλο μηχανικό στυπιοθλίπτη

Για την επιλογή του κατάλληλου μηχανικού στυπιοθλίπτη (mechanical seal), πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης μορφής και υλικού της στεγανοποίησης. Στις συνθήκες λειτουργίας περιλαμβάνονται η θερμοκρασία, η πίεση και το διακινούμενο μέσο. Ακόμη, θα πρέπει να εξετάζεται η επιλογή του μηχανικού στυπιοθλίπτη σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του ίδιου του εξοπλισμού προς στεγανοποίηση (αντλία, συμπιεστής κλπ.).

Σύμφωνα με τις ιδιότητες των αντλούμενων μέσων, διατίθενται μηχανικές φραγές κατάλληλες για υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας, για αντοχή στην υψηλή πίεση και στη διάβρωση. Άλλοι συνήθεις τύποι είναι αυτοί που είναι ανθεκτικοί στα σωματίδια και στη μεταφορά ελαφρού υδρογονάνθρακα που είναι εύκολο να εξατμιστεί.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες στην επιλογή της μηχανικής στεγανοποίησης. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη θερμοκρασία, το ελαστομερές NBR αντέχει θερμοκρασίες έως 120 °C. Αν η θερμοκρασία τους υπερβαίνει θα πρέπει να επιλέγεται το FKM/Viton ή το PTFE, σε συνδυασμό και με το διακινούμενο μέσο.

Πίεση

Η πίεση (μετρούμενη σε MPa ή Bar) επηρεάζει τη μορφή της στεγανοποίησης. Σε γενικές γραμμές, οι χαμηλές και μεσαίες πιέσεις δεν δημιουργούν προβλήματα στα ελαστομερή των στυπιοθλιπτών. Ωστόσο, εκτός από την πίεση που έχει το διακινούμενο μέσο, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η πίεση που δημιουργείται εντός του θαλάμου στεγανοποίησης (seal chamber).  Στο θάλαμο στεγανοποίησης ασκείται σταθερή πίεση στον μηχανικό στυπιοθλίπτη και ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε στεγανοποίηση ικανή να αντέχει στην πίεση χωρίς να προκαλείται κάμψη ή θραύση στη μηχανική φραγή.

Συμβουλευτείτε μας για το αν χρειάζεστε υδραυλικά εξισορροπημένο ή μη υδραυλικά εξισορροπημένο μηχανικό στυπιοθλίπτη.

Διακινούμενο μέσο / Υγρό

Το υγρό που μεταφέρει ένα αντλητικό σύστημα δημιουργεί μεγάλη διαφορά στην επιλογή στεγανοποίησης που είναι κατάλληλη για την εφαρμογή σας. Η πυκνότητα και οι χημικές ιδιότητες του διακινούμενου μέσου είναι οι κύριοι συντελεστές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Έτσι, για παράδειγμα, σε αντλία μεταφοράς νερού μπορούμε να επιλέξουμε ένα στυπιοθλίπτη με ελαστομερή από NBR και πρόσωπα από κεραμικό-κάρβουνο, ενώ για μεταφορά εξανίου, ελαστομερή από PTFE και πρόσωπα SiC – SiC.

 

Βασικές αρχές για την επιλογή μηχανικού στυπιοθλίπτη

  1. Η πίεση στην υπό στεγανοποίηση κοιλότητα καθορίζει αν χρειάζεται ένας υδραυλικά ή μη υδραυλικά εξισορροπημένος μηχανικός στυπιοθλίπτης, μονού ή διπλού προσώπου (single or double face seal).
  2. Η ταχύτητα (m/s) προσδιορίζει τη χρήση περιστρεφόμενης (μηχανικός στυπιοθλίπτης) ή στατικής στεγανοποίησης (σαλαμάστρα).
  3. Η θερμοκρασία και οι ιδιότητες του ρευστού είναι καθοριστικοί παράγοντες στο είδος του μηχανικού στυπιοθλίπτη που πρέπει να επιλεγεί. Επιπλέον, καθορίζουν εάν χρειάζεται εξωτερικό σύστημα ψύξης (external cooling system), σύστημα έκπλυσης (seal flushing) ή λίπανση.
  4. Ανάλογα με τη διάταξη και τον διαθέσιμο χώρο στο κέλυφος στεγανοποίησης μπορούν να επιλεγούν στυπιοθλίπτες πολλαπλού ελατηρίου ή κυματοειδούς ελατηρίου(link με υπερσύνδεση για αντίστοιχη κατηγορία), ελαστικής φυσούνας (link με υπερσύνδεση για αντίστοιχη κατηγορία), κωνικού ελατηρίου (link με υπερσύνδεση για αντίστοιχη κατηγορία), ελαστικού διαφράγματος (link με υπερσύνδεση για αντίστοιχη κατηγορία).

 

Όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σας, επικοινωνήστε με τους seal experts της εταιρίας μας.